• 欢迎访问黑龙江专升本网!本站为【传爱专升本】旗下门户网站,为广大考生提供免费专升本政策与资讯,具体专升本考试信息以黑龙江省教育考城院https://www.lzk.hl.cn/ 为准。
  • 登录 | 注册
    黑龙江专升本 >试题题库 > 英语 > 2020专升本考试《英语》练习试题及答案(上)

    2020专升本考试《英语》练习试题及答案(上)

    2020-08-17 14:23:37    来源:黑龙江专升本    点击:
      试卷总分:120

      答题时间:90分钟

      I .Phonetics (5 points)

      Directions: In each of the following groups of words, there are four underlined letters or letter combinations marked A, B, C and D. Compare the underlined parts and identify the one that is different from the others in pronunciation. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the centre.

      1.Phonetics One is different people in pronunciation[1分]

      A.debt

      B.thumb

      C.doubt

      D.problem

      参考答案:D

      2.Phonetics One is different people in pronunciation[1分]

      A.southern

      B.trouble

      C.mouse

      D.rough

      参考答案:C

      3.Phonetics One is different people in pronunciation[1分]

      A.chemical

      B.teacher

      C.achieve

      D.channel

      参考答案:A

      4.Phonetics One is different people in pronunciation[1分]

      A.pieces

      B.clothes

      C.watches

      D.voices

      参考答案:B

      5.Phonetics One is different people in pronunciation[1分]

      A.certain

      B.explain

      C.attain

      D.complain

      参考答案:A

      二. 1 Situational Dialogues (15 points)

      Section A (5 points)

      Directions: In this section there are 5 short dialogues. For each dialogue, there are 4 choices marked A, B, C and D. You are required to choose the ONE that best fits into the dialogue. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

      6.—What’s the date today?

      —_____________________[1分]

      A.It’s Monday.

      B.It’s the first of May.

      C.It's windy today.

      D.Very nice.

      参考答案:B

      解析:

      本题考查日常交际中对日期的问和回答。提问“What’s the date today?”的 回答必须是几月几日,例如“It’s the first day of May. ”或者“It’s May 1st. ”。A是对星期的回答,即对“What day is it today?”的回答;C是对天气状况的回答;而D是对程度等的回答,故选B。

      7.—How are you feeling today?

      —_____________________[1分]

      A.Much better after two shots.

      B.Thank you for asking.

      C.I've got to work.

      D.You’re welcome.

      参考答案:A

      解析:

      “今天感觉怎么样?” Much better after two shots:打两针之后,感觉好多了; Thank you for asking:多谢询问;I’ ve got to work:我得去工作了; You’ re welcome:不客 气。显然只有A的回答符合题意。故选A。

      8.—Are you telling the truth?

      —_____________________[1分]

      A.Yes, I do.

      B.No, thank you.

      C.Yes, I have to.

      D.No, it was a lie.

      参考答案:D

      解析:

      本题考查对一般疑问句的回答。一般情况下若是以be动词开头的问句,肯 定回答则为Yes +主语+be,否定回答为No +主语+ be + not。若问句是以助动词do 开头,肯定回答是Yes +主语+ do/does/did,否定回答为No +主语+ do/does/did + not,故排除A和C。问句意思是“你说的是实话吗?”B选项为“不,谢谢”,显然答非所 问,而答案D为“不,这是个谎言”。与题意较切合,故选D。

      9.—Lovely weather, isn’t it?

      —_____________________[1分]

      A.No, it is going to rain!

      B.Yes, isn’t it!

      C.Well, I don’t like it.

      D.No, isn’t it?

      参考答案:B

      解析:

      本题考查对反意疑问句的回答,对“isn’t it?”一般的回答有两种,“Yes it is”和 “No, it isn’t”或者Yes后面接与原句意思相同的句子和No后面接与原句意思相反的句 子。故选B。

      10.—Thank you so much for the gift you bought for me.

      —_____________________[1分]

      A.No thanks.

      B.Hope you like it.

      C.No, it’s not so good.

      D.Please don’t say so.

      参考答案:B

      解析:

      本题考查日常交际用语中,对别人表示感谢时的答法。当别人感谢你的帮助时,可以用No thanks,而C和D选项显然不符合英语语境,故排除A、C、D三项。B 项“希望你喜欢。”比较切合题意,故选B。

      二. 2 Section B (10 points)

      Directions: In this section there is a long conversation with 5 missing sentences. At the end of the conversation, there is a list of given choices. You are required to select the ONE that best fits into the conversation. Then mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center. Note that there are two additional choices and you can not use any of the choices in the list more than once.

      M: Hello, Alice. ___11___ That’s a beautiful skirt you are wearing.

      W: Thank you, Mark.

      M: ___12___ I’d like to buy one for my sister.

      W: I bought it at Wangfujing Department Store.

      M: Oh, I know. Do you think it’s an appropriate gift for my sister? ___13___

      W: Of course. I think your sister will like it very much.

      M: ___14___

      W: Yes, altogether there are 5 colors —black, yellow, blue, red and white. I prefer the red one.

      M: How much is it?

      W: It’s $98.

      M: ___15___

      W: Not at all.

      A.Where did you buy it?

      B.Which color do you like best?

      C.You look so attractive.

      D.Are there any other colors?

      E.I see, thank you.

      F.Since her birthday is coming.

      G.Why do you want to buy it?

      11.M: Hello, Alice. ___11___ That’s a beautiful skirt you are wearing.

      W: Thank you, Mark.[2分]

      A.Where did you buy it?

      B.Which color do you like best?

      C.You look so attractive.

      D.Are there any other colors?

      E.I see, thank you.

      F.Since her birthday is coming.

      G.Why do you want to buy it?

      参考答案:C

      解析:

      根据w的回答可推知M表扬或夸赞了她。故选C。

      12.M: ___12___ I’d like to buy one for my sister.

      W: I bought it at Wangfujing Department Store.[2分]

      A.Where did you buy it?

      B.Which color do you like best?

      C.You look so attractive.

      D.Are there any other colors?

      E.I see, thank you.

      F.Since her birthday is coming.

      G.Why do you want to buy it?

      参考答案:A

      解析:

      根据W的回答可得知,M应该在问她在哪里买的衣服。故选A。

      13.M: Oh, I know. Do you think it’s an appropriate gift for my sister? ___13___

      W: Of course. I think your sister will like it very much.[2分]

      A.Where did you buy it?

      B.Which color do you like best?

      C.You look so attractive.

      D.Are there any other colors?

      E.I see, thank you.

      F.Since her birthday is coming.

      G.Why do you want to buy it?

      参考答案:F

      解析:

      根据前面M问送妹妹这样的礼物是否合适,以及下句W的回答可知,M — 定要说明送礼物的原因或场合,这样W才能判断是否合适,故选F。

      14.M: ___14___

      W: Yes, altogether there are 5 colors —black, yellow, blue, red and white. I prefer the red one.[2分]

      A.Where did you buy it?

      B.Which color do you like best?

      C.You look so attractive.

      D.Are there any other colors?

      E.I see, thank you.

      F.Since her birthday is coming.

      G.Why do you want to buy it?

      参考答案:D

      解析:

      根据下句的回答得知,M肯定问衣服有什么颜色,所以选D。

      15.M: How much is it?

      W: It’s $98.

      M: ___15___

      W: Not at all.[2分]

      A.Where did you buy it?

      B.Which color do you like best?

      C.You look so attractive.

      D.Are there any other colors?

      E.I see, thank you.

      F.Since her birthday is coming.

      G.Why do you want to buy it?

      参考答案:E

      解析:

      根据下句“Not at all·”是对感谢的回答可知选E。

      三.1.1 Reading Comprehension (45 points)

      Section A (30 points)

      Directions: There are three passages in this part. Each passage is followed by some questions or unfinished statements. For each of them there are four choices marked A, B, C and D. You are required to choose the ONE that best fits into the statement. Mark the corresponding letter on the Answer Sheet with a single line through the center.

      Passage 1

      Questions 16--20 are based on the following passage.

      Tokyo is one of those places that you can love and hate at the same time.

      In Tokyo there are always too many people in the places where I want to be. Of course there are too many cars. The Japanese drive very fast when they can, but in Tokyo they often spend a long time in traffic jams. Tokyo is not different from London, Paris and New York in that. It is different when one wants to walk. At certain times of the day there are a lot of people on foot in London’s Oxford Street. But the streets near the Ginza in Tokyo always have a lot of people on foot, and sometimes it is really difficult to walk. People are very polite; there are just too many of them. The worst time to be in the street is at 11:30 at night. That is when the nightclubs are closing and everybody wants to go home. There are 35,000 nightclubs in Tokyo, and you do not often see one that is empty.

      During the day, most people travel to and from work by train, Tokyo people buy six million train tickets every day. At most stations, trains arrive every two or three minutes, but at certain hours there do not seem to be enough trains. Although they are usually crowded, Japanese trains are very good. They always leave and arrive on time. On a London train you would see everybody reading a newspaper. In Tokyo trains everybody in a seat seems to be asleep, whether his journey is long or short.

      I stood outside the station for five minutes. Three fire-engines raced past on the way to one of the many fires that Tokyo has every day. Tokyo has so many surprises that none of them can really surprise me now.

      16.According to the passage, Tokyo is different from London in that ________.[2分]

      A.it has a larger population

      B.it is a bigger city

      C.it is more difficult to go somewhere on foot

      D.its people are friendlier and more polite

      参考答案:C

      解析:

      C从第二段第五、六、七句可知,在一天的某些时间伦敦牛津街会有很多人步行,而在东京银座经常会有很多人步行,有时连走路都很困难。故选C。

      17.What time does the writer think is the worst time to go into the street?[2分]

      A.When the nightclubs are closing.

      B.Eight O’clock in the morning.

      C.When the train is overcrowded.

      D.When people travel to and from work.

      参考答案:A

      解析:

      A 从第二段“The worst time to be in the street is at 11:30 at night. That is when the nightclubs are closing and everybody wants to go home. ’’可知,答案为 A。

      18.What does the writer say about Japanese trains?[2分]

      A.They are very nice and comfortable.

      B.There are not enough trains.

      C.They often run behind schedule.

      D.They leave and arrive on schedule.

      参考答案:D

      解析:

      D由第三段倒数第三句“They always leave and arrive on time”可知,火车总是准时出发和到达。故选D。

      19.From the writer’s observation, we can see that fires break out ________.[2分]

      A.quite frequently

      B.very rarely

      C.occasionally

      D.only several times a day

      参考答案:A

      解析:

      A从最后一段的几个词语“five minutes, three fire-engines, every day”可以看出,火灾是频繁发生的,所以选A。

      20.Which of the following is true according to the passage?[2分]

      A.In Tokyo you can easily find a quiet place to enjoy yourself.

      B.The Japanese tend to drive very fast in Tokyo.

      C.Although there are so many nightclubs in Tokyo, they are often crowded.

      D.Only if the journey is long, the passengers in Tokyo trains seem to be asleep.

      参考答案:C

      解析:

      C从第二段第一、二句看出,东京有很多人,很多车,很嘈杂,所以排除A;根据第二段第三句“but in Tokyo they often spend a long time in traffic jams. ”可知,东京人每天都要花很长一段时间在交通堵塞上,所以不可能开得很快,所以排除B;由第三段最后一句‘‘In Tokyo trains everybody in a seat seems to be asleep,whether his journey is long or short. ”可知,无论旅途长短,每个乘客似乎都在睡觉,可排除D,所以 选C。

      三.1.2 Passage 2

      Questions 21-25 are based on the following passage.

      The dog has often been an unselfish friend to man. It is always grateful to its master. It helps man in many ways. Certain breeds of dogs are used in criminal investigations. They are trained to sniff out drugs and bombs. They help police to catch criminals.

      The dogs that help in criminal investigations are trained at a school called the Military Dog Studies Branch of the U.S. Air Force in Lackland, Texas. The dogs to be trained are selected by an air force team. This team visits large cities across the country to buy the dogs. They may buy dogs from private citizens for up to $750 each. Some citizens freely give their dogs. The dogs selected must be healthy, brave and aggressive. They must be able to fight back if they are attacked. The dogs chosen are between the ages of one and three. They are given a medical examination when they arrive at the school. Their physical examination includes X-rays and heart tests. The trainee dogs undergo the first stage of training when they arrive in Lackland. This is an 11-week course for patrol duty. After this course, the best dogs are selected to go on another 9-week course. They learn drug-sniffing or bomb-sniffing. After this course, the dogs are ready for their jobs in the cities or on air force bases.

      The training given to a drug-sniffing dog is different from that given to a bomb-sniffing dog. A drug-sniffing dog is trained to scratch and dig for the drugs when he sniffs them. A bomb-sniffing dog sits down when he finds a bomb, which is the alert for hidden explosives.

      21.The dog has been an unselfish friend to man, because ________.[2分]

      A.certain dogs are helpful to police

      B.it is always grateful to its master

      C.it helps man in many ways

      D.of what has been stated in both B and C

      参考答案:D

      解析:

      根据第一段前三句可知B和C都正确,而A选项只是对C选项的一个补 充或举例说明。故选D。

      22.From this passage we’ve got to know that the police take advantage of the dog’s ________.[2分]

      A.sensitive ears

      B.sensitive nose

      C.gratitude to its master

      D.ability in investigation

      参考答案:B

      解析:

      从第二段倒数第二句“They learn drag-sniffing or bomb-sniffing”可知,主 要利用狗的嗅觉,即“敏感的鼻子”,所以选B。

      23.Which of the following is NOT mentioned in this passage?[2分]

      A.The trainer team buys dogs in large cities.

      B.The trainer team accepts dogs given by some citizens.

      C.The trainer team raises dogs all by themselves instead of buying them.

      D.The trainer team buys dogs suitable for training.

      参考答案:C

      解析:

      A 和 B 项在第二段“This team visits large cities across the country to buy the dogs. They may buy dogs from private citizens for up to $750 each. Some citizens freely give their dogs. ”中有体现,故正确。而C正好与A和B相反,不符合语意。而从文章第二段“The dogs selected must be healthy, brave and aggressive. They must be able to fight back if they are attacked. The dogs chosen are between the ages of one and three. ”可知,所有买来的狗都是经过严格筛选的,因此D也正确。故答案选C。

      24.Which of the following is NOT true according to this passage?[2分]

      A.A dog suitable for training may be bought at a price of $500.

      B.After an 11-week course, all the dogs can be used for patrol duty.

      C.The best dogs are selected for further training.

      D.A two-year-old dog may be a goad choice for training.

      参考答案:B

      解析:

      根据文章第二段第五句“They may buy dogs from private citizens for up to $750 each. ”可知,训练人员买的小狗中最高价为750美元,所以A正确;根据文章第二段倒数第三句“After this course, the best dogs are selected to go on another 9-week course. ”只有那些最好的狗才能进行下面的训练,所以C正确,文章第二段提到只有 1 ~3岁的狗才会被挑中,所以2岁的狗在范围之内,故D正确。所以答案为B。

      25.A bomb-sniffing dog sits down to ________ when it finds a bomb.[2分]

      A.call its master’s attention to possible danger

      B.call its master’s attention to hidden drugs

      C.make a safety report

      D.let its master know it is feeling tired

      参考答案:A

      解析:

      最后一段倒数第一句提到,炸弹嗅探犬蹲到炸弹旁边是为了提醒主人隐藏的爆炸物。故选A。

      三.1.3 Passage 3

      Question 26-30 are based on the following passage.

      Over the past ten years, people — especially young people — have come to realize the need to change their eating habits, because much of the food they eat, particularly processed foods, is not good for the health. As a result, there has been a growing interest in natural foods: foods which do not contain chemicals and which have not been affected by the chemical fertilizers widely used in farming today.

      Natural foods include vegetables, fruit and grain which have been grown in soil that is rich in essential vitamins and minerals. This is a natural process, in comparison with the use of chemicals and fertilizers. In the latter case, the main purpose is to increase the amount — but not the quality — of foods grown in commercial farming areas.

      Natural foods also include animals which have been allowed to feed and move freely in the outdoors. Compare this with what happens in the mass production of poultry: in some farms, for example, thousands of chickens live crowded together. Chickens raised in this way often do not taste good as food; they also produce eggs which lack important vitamins.

      There are other aspects of healthy eating which are now receiving increasing attention from experts on diet. Take, for example, the question of sugar. This is actually a non-essential food! Although a natural product, such as honey, can be good to taste, we can in fact do without it. There are no vitamins in it, no minerals — and no fiber. All it does is provide us with energy, in the form of calories. Of course, sugar is not harmful in itself, but eating too much of it will cause problems. The fact is that the quantity of sugar we use has grown quickly over the last two hundred years and in Britain today each person consumes an average of 200 pounds of sugar a year!

      Nowadays fiber is considered to be an essential part of a healthy diet. A lot of fiber is found in unprocessed flour and in many vegetables. However, the fiber has been removed in foods like white bread. In some countries where the national diet contains large quantities of unrefined flour and vegetables, certain diseases are comparatively rare. That is why modern experts on “healthy eating” place a lot of emphasis on the eating of vegetables.

      26.Which of the following statements is true according to the passage?[2分]

      A.Today, it is still a widely adopted practice to chemically fertilize crops.

      B.Natural foods are foods produced in large quantities.

      C.Today people are no longer eating foods containing chemicals.

      D.Processed foods are more welcomed than natural foods.

      参考答案:A

      解析:

      文章第一段最后一句“…the chemical fertilizers widely used in farming today. ”可知,化肥仍在农业生产中广泛应用,故A正确。

      27.In the second paragraph of this passage, “the latter case” refers to ________.[2分]

      A.natural process

      B.quality

      C.the use of chemicals and fertilizers

      D.quantity

      参考答案:C

      解析:

      根据前面“natural foods” 和“the use of chemicals and fertilizers” 可知,后者为“the use of chemicals and fertilizers”,故答案为 C。

      28.Growing vegetables in natural process means to ________.[2分]

      A.increase

      B.improve their quality

      C.use fertilizer

      D.attract more attention from people

      参考答案:B

      解析:

      根据第二段第一句可知,自然生长的食品富含维生素和矿物质,即质量高,故答案为B。

      29.According to the writer,we can in fact eat ________.[2分]

      A.no fat

      B.no sugar

      C.no vegetables

      D.no vitamins

      参考答案:B

      解析:

      据第四段“we can in fact do without it”可知,糖不是必要的食物。而第二段提到蔬菜含有人类必需的维生素,所以C和D两项都对人体很重要,短文没有提到A。故选B。

      30.The meaning of the last word “vegetables” in this passage is ________.[2分]

      A.vegetables grown in natural process

      B.vegetables grown with the use of chemicals and fertilizers

      C.essential part of a healthy diet

      D.not especially defined

      参考答案:D

      解析:

      文章最后一段提到纤维对人体健康有重要作用,而未经加工的面粉和蔬菜中含有大量纤维,但文章始终未明确指出是何种类型的蔬菜。故选D

    黑龙江专升本声明

    (一)由于考试政策等各方面情况的不断调整与变化,本网站所提供的考试信息仅供参考,请以权威部门公布的正式信息为准。

    (二)本网站在文章内容来源出处标注为其他平台的稿件均为转载稿,免费转载出于非商业性学习目的,版权归原作者所有。如您对内容、版权等问题存在异议请于我们联系,我们会及时处理。


    转载请注明:文章转载自http://www.eduhljs.com/

    本文地址:http://www.eduhljs.com/show-763-181-1.html

    2021年黑龙江专升本便捷服务

    · 温馨提示:由于专升本考试机会一年
    仅此一次,建议广大在校生提前备考。

    考生交流群

    微信公众号

    黑龙江专升本微信交流群

    扫一扫加入微信交流群

    与考生自由互动、并且能直接与资深老师进行交流、解答。
    黑龙江专升本微信公众号

    扫一扫关注微信公众号

    随时获取专升本政策、资讯、以及各类学习资料、试题题库、咨询解答。